Kena Rajin Makan Pisang Kalau Nak Badan Cepat Kurus Dan Hidup Lebih Bahagia

Makan pisang setiap pagi boleh menghilangkan berat sehingga 5kg dalam masa seminggu dan lagi menarik diet cara ini tidak memerlukan sebarang usaha keras untuk hasil yang sihat dalam tabiat pemakanan anda.

Patutlah diet makan pisang ini menjadi begitu popular selepas Hitoshi Watanabe kongsi menerusi dalam bukunya “The Morning Banana Diet”.

Inilah caranya:

Pada waktu pagi anda perlu makan pisang sahaja dan minum air pada suhu bilik. Anda boleh makan apa-apa sepanjang hari. Begitu mudah, bukan?

Selepas sejumlah besar percubaan yang tidak berjaya menurunkan berat badan, Watanabe memutuskan untuk menulis pengalaman diet yang dia telah cuba sebelum ini.diet pisang, diet sihat, diet buahan, diet makan pisang, diet tanpa usaha keras

Orang gemuk biasanya dinasihatkan supaya senaman untuk memb4kar lebih banyak kal0ri, tetapi Watanabe membantu mereka mengelakkan penyek saan pagi dengan mencadangkan penyelesaian yang sangat mudah: makan pisang segar dan minum segelas air pada waktu pagi. Anda juga tidak boleh makan apa-apa sehingga makan tengah hari anda.

Pisang sarat dengan kanji tahan yang aktif merangsang proses penurunan berat badan.

Berapa banyak pisang anda perlu makan untuk sarapan pagi?

1. Tidak ada peraturan ketat yang perlu anda ikuti, hanya makan pisang cukup yang mana akan membuat anda rasa kenyang dan perut tidak masuk angin.

2. Sentiasa minum segelas air suam pada waktu pagi untuk merangsang metabolisme anda. Tunggu selama satu jam dan makan pisang. Jika anda masih lapar selepas 20 minit, makan pisang lain. Tetapi pastikan anda makan pisang mentah bukan pisang goreng atau yang dimasak cara lain.

3. Tak perlu ambil susu sepanjang diet dan pemakanan yang terakhir hendaklah sekurang-8 malam. Pergi tidur pada tengah malam, kerana ahli-ahli sains percaya bahawa akan lewat ke tempat tidur dikaitkan dengan obesiti.

4. Anda boleh makan apa-apa untuk makan tengah hari dan makan malam, dan jika anda berasa lapar di antara waktu makan anda, makan beberapa buah-buahan.

Apa yang membuat diet pisang begitu istimewa?

Pisang kaya dengan serat, kalium dan meningkatkan tenaga. Pisang buah yang murah, jadi anda tidak perlu menghabiskan wang untuk membeli pelbagai produk mahal.

Sarapan pagi yang kerap meningkatkan metabolisme dan mengelakkan anda daripada makan berlebihan pada waktu siang. Jika anda tidak minum kopi pada waktu pagi kamu akan mudah mengawal glukosa d4rah dan selera anda.

Segelas air pada suhu bilik meningkatkan metabolisme. Elakkan makan selepas jam 8:00 malam dan mus nahkan keinginan makan lewat malam. Mengurangkan pengambilan alk0hol.

Diet pisang juga merupakan cara yang terbaik untuk menghilangkan selulit.

Khasiat pisang yang anda harus tahu

1. Otot lebih tegap dan kurus

Jika selepas melakukan senaman dan anda merasa seperti otot s4kit atau tidak berkembang dengan cepat, anda mungkin tidak mendapat cukup magnesium yang mencukupi dalam diet anda.

Pisang merupakan sumber magnesium yang baik kerana ia boleh membantu penguncupan dan kelonggaran otot serta melakukan proses sintesis protein yang seterusnya meningkatkan jisim otot.

2. Cepat sembuh

Kita semua tahu bahawa pisang adalah sumber utama kalium.

Ini kerana pisang merupakan sejenis elektrolit dan kalium membantu otot anda pulih daripada senaman, menguatkan pembangunan otot dan membolehkan anda bersenam lebih lama.

3. Lebih bahagia

Bentuk pisang bukan sahaja kelihatan seperti senyuman, tetapi buah ini juga mengandungi vitamin B9 iaitu nutrien yang boleh melawan kemurungan dengan meningkatkan substrat yang mempunyai sifat antidepresan.

Substrat adalah bahan makanan atau sokongan kepada tumbuhan atau haiwan yang kurang bergerak. Dengan kata lain, pisang membantu serotonin, memasuki otak lebih cepat.

Satu kajian dalam Jurnal Psikiatri India menegaskan bahawa pes4kit dengan kemurungan mempunyai tahap folat d4rah sekitar 25 peratus lebih rendah daripada paras individu yang sihat.

Sesetengah doktor mengesyorkan peningkatan pengambilan folat (jika anda mengambil antidepresan) untuk meningkatkan kesannya.

4. Kurang tekanan dan kerisauan

Selain vitamin B9 dapat meningkatkan mood anda, pisang juga mempunyai tryptophan iaitu sejenis pelopor untuk serotonin.

Serotonin mungkin adalah bahan kimia dalam otak yang paling penting kerana ia merupakan anti-depresan semula jadi dan boleh merawat kebimbangan dan insomnia.

Selain itu, ia juga membantu memulihkan mood seperti keletihan, kerengsaan, pergolakan, amarah, dan sifat agresif.

5. Tidur lebih berkualiti

Tryptophan dalam pisang membantu tubuh untuk relaks dan melaraskan tidur seseorang. Makan sahaja sebiji pisang sebelum tidur!

6. Kadar gula dalam d4rah semakin stabil

Pisang memperlahankan kadar serapan gula ke dalam aliran d4rah.

Ia merupakan strategi paling berkesan untuk mengekalkan paras gula dalam d4rah menjadi stabil.

Ini bermakna paras tenaga dan penurunan berat dapat berlaku secara konsisten.

7. Mudah kenyang

Pisang kaya dengan kanji penahan yang menentang proses pencernaan.

Buah ini memberi makan bakteria yang sihat dan membantutkan selera selain menjadikan proses pengoksidaan lemak berlaku lebih cekap.

Sumber: sehinggit

Be the first to comment on "Kena Rajin Makan Pisang Kalau Nak Badan Cepat Kurus Dan Hidup Lebih Bahagia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*