Nor Hidayah Beruntung Suami Begitu Setia Menjaga Dirinya Dengan Penuh Kasih Sayang

Edika yosof suatu ketika dahulu merupakan model terkenal tanah air dan menceburkan diri dalam bidang lakonan. Meningggalkan dunia glam0r kerana mahu menumpukan sepenuh masa kepada perniagaan adalah pvnca kelibat pelakon Maria Mariana ini hilang dari radar industri seni.

Kehidupan Edika semakin bersinar setelah menamatkan zaman bujang bersama pilihan hati, Nor Hidayah Yusri. Sebagai pasangan berkahwin, pasti mengimpikan hidup bahagia kekal hingga hujung ny4wa.

Kebahagiaan yang diimpi hanya 2 tahun, mereka kemudian diuji hanya dalam sekelip mata. Ketabahan Edika Yusof menjaga isterinya yang menghidap meningitis sehingga lvmpuh ini wajar menjadi iktibar dan dicontohi semua.

 

View this post on Instagram

 

Tengok wayang time…. 4D….😅👍

A post shared by Edika Yusof (@edikayusofxx) on

“Saya beruntung memperisterikan Nor kerana dia seorang yang berdikari dan bercita-cita tinggi. Kami sama-sama merancang untuk membina empayar perniagaan dan ujian mula mel4nda selepas mel@hirkan anak kedua kami.

5 hari selepas bers@lin Nor dise rang d3mam panas. Doktor yang merawat mencadangkan saya membawa Nor ke hospital kerana itu bukan d3mam biasa.

Semasa dalam perjalanan ke hospital, dia sudah menunjukkan tanda s@kit yang amat sangat. Setibanya saya di lab0ur r0om pula, saya terdengar suara wanita menje rit-j3rit kes4kitan. Setelah dijengah, rupa-rupanya itu suara isteri saya.

Dari kejauhan, saya melihat dia sudah ny4wa-ny4wa ikan kerana jngkitan kvman sudah sampai ke kepala. Tiada apa yang boleh dilakukan ketika itu, saya terduduk sambil mengadu kesed1han pada Yang Maha Esa.

Setelah dibawa pulang, keadaan isteri ketika itu berubah 360 darjah. Dari seorang yang aktif dan periang, sudah bertukar lvmpuh terbaring di atas katil.

Saya perlu mengangkat Nor untuk ke bilik air dan membantu menguruskan segala keperluannya. Lebih p4rah lagi ketika itu hampir semua mem0rinya hilang. Mujur dia masih mengingati saya dan ahli keluarga rapat.

Saya dah janji dengan isteri, walau apa yang berlaku, saya akan jaga dia dengan baik. Apa yang sering saya bayangkan tentang dia adalah apa yang saya bayangkan jika berlaku kepada saya pula.

Saya terbayang, bagaimana perasaan saya yang sedang s4kit jika isteri abaikan tanggungjawab dan tinggalkan saya sendirian,” ujar Edika yang pernah berkhidmat sebagai pramugara di Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) selama lima tahun.

“Memang dengan apa cara sekalipun saya tidak akan dapat membalas budi dan pengorbanan yang telah Edika lakukan. Ketika terlantar s4kit sampailah sekarang, saya telah ditatang umpama seorang bayi yang masih kecil. No words can describe apa yang saya rasa, memang susah nak terangkan,” terdengar getar pada hujung suara Nor Hidayah saat memulakan bicara.

Dalam mengatur perjalanan hidup ini kami perlu berada dalam satu team. Kalau hanya Edika sahaja atau satu pihak yang bagi komitmen, of course akan sampai masa yang dia akan fed up.

Jadi bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi. Bukan senang nak kekalkan rumah tangga lebih-lebih lagi dalam keadaan macam saya ini dan bersuamikan lelaki yang bernama Edika Yusof. It’s not an easy journey. Tapi alhamdulillah dan insyaAllah, we can do this,” ucap Nor yang berjiwa kental.

Senyuman yang terukir di bibirnya tidaklah selebar mana tetapi nampak jelas Nor berusaha menerima hakikat kehidupan. “Saya selalu reda, tawakal dan yakin pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Saya bukan jenis yang suka duduk termenung, meratapi nasib dan fikir kenapa aku yang terpilih untuk mengharungi semua ini.

Bercerita tentang perkembangan kesihatannya, “Tahap kesihatan kalau nak banding dengan hari pertama s4kit 12 tahun lepas, memang ada banyak perbezaan. Sebab masa mula-mula dahulu saya betul-betul lvmpuh dari dada hingga ke hujung kaki.

Masa itu saya memang betul-betul lemah, tangan memang tak kuat nak bergerak. Memang kira terlantar sahaja. Telinga tak dapat dengar selama enam bulan dan suara pun tak boleh keluar. Semua komunikasi kena bertulis di atas kertas.

Anak mata tidak berada di tempat yang sepatutnya dan muka sebelah kiri str0k. Pada masa itu, makan pun tak ada selera langsung. Memang kurus sangat-sangat tinggal tulang untuk tiga tahun pertama selepas ja tuh s4kit.

Lepas tu beransur-ansur ambil suplemen baru ada tenaga untuk buat fisi0terapi dan senaman sendiri di rumah. Sehingga kini saya masih sihat tetapi, pergerakan dari dada hingga ke hujung kaki masih sama, tidak boleh bergerak.

Foto kredit: Instagram @edikayusofxx @hidayah.empire S

Sumber: nona

Be the first to comment on "Nor Hidayah Beruntung Suami Begitu Setia Menjaga Dirinya Dengan Penuh Kasih Sayang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*