Pelaksanaan undang2 terhadap pemandu M4BUK; Jika Vietnam BOLEH, kenapa kita tidak…

Usah pergi terlalu jauh untuk melihat pelaksanaan undang-undang terhadap pemandu m4buk, kita lihat sahaja kepada negara jiran kita Vietnam. Di Vietnam, kerajaannya sangat teg4s terhadap pemandu m4buk dan tiada langsung tolak ansur atau ‘zero tolerance’.

Bermakna di Vietnam, sesiapa sahaja yang mengambil minuman alkoh0l tanpa kira berapa bacaan kandungan alk0hol di dalam dar4h, ia sudah menjadi kesal4han dan boleh dijatuhkan huk0man dend4 sebanyak lebih kurang 345 US dollar.

Bagi pemandu kenderaan sama ada kereta atau lori pula, yang dikesan memandu di dalam keadaan m4buk, pihak berkuasa di Vietnam akan terus megambil huk0man dengan mengenakan dend4 sebanyak 1, 700 US dollar dan lesennya akan dig4ntung sekurang-kurangnya selama 2 tahun.

Di Vietnam, apa yang lebih menarik lagi ialah, penunggang basikal juga tidak terlepas daripada penguatkuasaan undang2 ini. Jika seseorang menunggang basikal dalam keadaan m4buk, ia juga merupakan kesal4han dan jika tertangk4p boleh didend4 sebanyak 25 US dollar.

Akhir sekali, admin fikir jika Vietnam boleh, kenapa Malaysia tak boleh? Jom tonton wawancara di bawah…

Kredit; Cikgu Izzat Johari

Be the first to comment on "Pelaksanaan undang2 terhadap pemandu M4BUK; Jika Vietnam BOLEH, kenapa kita tidak…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*