Dr Norhayati – Hebat, ‘unsung hero’ KKM ini sanggup bermalam di pejabat untuk selaraskan data C0VID-19

Terima kasih wirawati negera… Dia adalah watak penting di belakang tabir yang tidak dikenali ramai, ibarat ‘unsung hero’. Namun, tahukah anda bahawa beliau adalah ibarat nyaw4 kepada penyediaan data-data yang terkini perkembangan wab4k C0VID-19 di negara kita.

Kita hanya mendengar pengumuman yang dibuat setiap hari oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Dato Dr Noor Hisham kepada pihak media setiap haridi sidang akhbar yang disiarkan secara langsung di kaca TV dan media sosial.

Wanita ini memang kental, beliau sanggup tidur di pejabat semata-mata untuk memastikan setiap data-data tersedia untuk big boss!

Setiap petang rakyat menyaksikan jumlah, perangkaan dan status kes COVID-19 tersebar. Inilah dia pakar yang menyelaras data, operasi CPRC dan gerakan kawalan C0VID-19 sebelum Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) umumkan setiap petang.

Dr. Norhayati binti Rusli ialah Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit sejak 26 November 2018. Seorang Pakar Perubatan Kesihatan Awam dan sebelum itu merupakan Timbalan Pengarah Kawalan Penyakit (Survelan), Bahagian Kawalan Penyak1t KKM.

Bertubuh kecil, wanita mithali dan pakar penyak1t berjangk1t KKM Ini banyak menyumbang masa, tenaga dan fikirannya kepada usaha mengawal penularan wabak C0VID-19. Dia sanggup tidur di pejabat demi kesejahteraan rakyat semua dan Malaysia menang dalam memutuskan rantaian penularan penyak1t berjangk1t seperti COVID-19.

Dia taat dan muncul di tempat yang dikehendaki pada bila-bila masa sahaja yang “diseru” oleh Menteri Kesihatan atau ketuanya untuk operasi kawalan penul4ran, memastikan CPRC Kebangsaan sentiasa cekap dan berkesan 24 jam….

Dr Norhayati adalah WIRA negara…. Terima kasih atas segala jasa dan pengorbanan anda ….

Sumber; Komuniti Sungai Buloh

Be the first to comment on "Dr Norhayati – Hebat, ‘unsung hero’ KKM ini sanggup bermalam di pejabat untuk selaraskan data C0VID-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*