Mulanya nak buat repot polis Mykad hilang tapi dit4ngkap kerana ada 27 kes4lahan trafik

Seorang mekanik didend4 RM22,140 oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh di sini hari ini selepas mengaku bersal4h atas 27 pertud0han pelbagai kesal4han trafik. M M*********, 29, ditah4n polis ketika tampil ke balai polis untuk membuat laporan kehilangan MyKad miliknya yang didakw4 dir4gut semalam.

Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh turut memerintahkan supaya tertud0h dipenj4ra 281 hari sekiranya gagal menjelaskan bayaran dend4 tersebut. Berdasarkan kepada 27 pertud0han yang dibacakan di dalam bahasa Tamil.

Tertud0h didapati melakukan pelbagai kes4lahan berulang termasuk tiada lesen memandu, tidak mempunyai cukai jalan, mengubah suai kenderaan dan lain-lain berkaitan melangg4r peraturan jalan raya. Tertud0h yang tidak diwakili peguam merayu huk0man dend4 yang rendah dengan memberikan alasan masih bujang dan anak yatim piatu.

Pend4kwaan yang dikendalikan Pegawai Pend4kwa, Inspektor Nazif Ezra Abd Rahman memohon huk0man berat dikenakan ke atas tertud0h memandangkan tertud0h merupakan pesal0h tegar, selain pengajaran kepada masyarakat agar tidak sewenang-wenangnya mengambil mudah terhadap kes4lahan trafik.

Mahkamah kemudian memutuskan denda RM22,140 bagi mengambil kira kesemua 27 pertud0han selepas mengambil kira setiap tahun tertud0h masih melakukan kes0lahan sama.

Sumber; InfoRoadblok

 

Be the first to comment on "Mulanya nak buat repot polis Mykad hilang tapi dit4ngkap kerana ada 27 kes4lahan trafik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*