Sikap Jujur Bawa Tuah! Peniaga dipuji kerana timbang isi Durian sahaja, berjaya menjual 200 biji sehari

Semalam, seorang pengguna Facebook, Nur Hajar memuat naik sekeping gambar yang menunjukkan seorang peniaga durian sedang melakukan timbangan untuk pelanggan Pada ruangan caption, Nur Hajar menerangkan bahawa peniaga ini hanya membuat timbangan isi durian sahaja tanpa kulit, yang sememangnya jarang sekali ditemui dilakukan oleh peniaga lain.

Lokasi gerai durian ini terletak di sebuah lebuh raya yang menghubungkan Universiti Utara Malaysia (UUM) di Sintok dan Changlun. Harga juga berpatutan iaitu RM25/kg, isi sahaja. “Semoga murah rezeki adik ni,” tulis Hajar

Nampaknya, doa Hajar seperti termakbul serta-merta. Gambar yang dimuat naik oleh beliau itu mendapat sambutan hangat sehingga dikongsi lebih 6,200 kali di Facebook. Laman Oh! Media dengan 3.4 juta pengikut juga mewar-warkan tentang pemuda itu dan turut mendapat lebih 4,300 perkongsian ketika artikel ini ditulis.

Peniaga tersebut dikenali sebagai Mohd Izzuwan Ismail, 30 

Sikap jujur Mohd Izzuwan menjadikan gerainya kini menjadi tumpuan orang ramai, terutama peminat durian. Bercakap kepada Berita Harian, Izzuwan berkata dia mendapat idea berniaga seperti itu bulan lalu selepas beberapa kali terbeli durian buruk dan memilih untuk menjual isi durian yang baik sahaja bagi memastikan pelanggan berpuas hati.

“Jika saya sendiri berasa marah apabila terbeli durian buruk, orang lain pun sama saja. Malah mungkin ada yang menyumpah-nyumpah peniaga durian. Saya mahu pelanggan berpuas hati dan dapat melakukan akad jual beli dengan rasa senang hati,” katanya.

Menurutnya, dia berjaya menjual 200 biji durian setiap hari. 

“Alhamdulillah, walaupun berniaga di hujung kampung saya berjaya jual lebih 200 biji durian setiap hari. Setakat ini pelanggan banyak yang ulang beli di gerai saya dan belum ada yang datang merungut,” katanya lagi. Malah, sejak tular semalam, duriannya habis dijual lebih awal hari ini (8 Julai 2019) iaitu pada jam 2 petang selepas mula berniaga pada jam 10 pagi.

Kredit; Says.com

Be the first to comment on "Sikap Jujur Bawa Tuah! Peniaga dipuji kerana timbang isi Durian sahaja, berjaya menjual 200 biji sehari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*