IsraeI umum r@mpas wilayah, Agong titah Malaysia buat solat hajat & doa untuk PaIestin

Belum berjumpa penghujung menamatkan episod duka rakyat PaIestin yang terus dit!ndas rej!m Zi0n!s Saban hari, makin ramai ny4wa anak PaIest!n yang tidak berd0sa telah terk0rban.

Malah, pada 2 Jun lalu, kisah tragik mengenai kematian seorang lelaki PaIestin yang merupakan golongan aut!sme, bernama  Iyad Hallak, telah ditemb4k m4ti oleh p0lis IsraeI ketika dalam perjalanan ke sekolah pendidikan khas.

Agong titah doa kesejahteraan PaIestin.

Prihatin dengan pend3ritaaan yang diaIami oleh penduduk Palestin, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan seluruh rakyat Malaysia mendoakan kesejahteraan buat rakyat Palestin.

Menerusi satu kenyataan media,  Datuk Pengel0la Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, Seri Paduka juga meny0kong usaha Malaysia untuk terus bekerjasama dengan negara-negara ahli Pertubuhan Kerjasama Islam (OlC).

Israel ramp@s tanah PaIestin

Ia sebagai usaha  masyarakat antarabangsa yang jelas men3ntang pelan rej!m IsraeI untuk mengiIhakkan sebahagian wilayah PaIestin.

“Seri Paduka Baginda menyokong pendirian berprinsip dan tidak berbelah Kerajaan Malaysia dalam meng3cam dan men0lak pelan rej!m lsrael untuk mengilhakkan (annex) sebahagian tanah Palestin yang ditakluki Israel sejak 1967 di Tebing Barat, termasuk Lembah Jordan, seperti yang diumumkan oleh rej!m IsraeI sebelum ini…”

Justeru, Al-Sultan Abdullah menyeru seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama untuk bersama Seri Paduka berdoa mengikut pegangan kepercayaan masing-masing supaya rakyat Pal3stin dapat bebas dari cengk@man IsraeI.

Seri Paduka turut menitahkan masjid dan surau di negara ini untuk mengadakan solat sunat hajat dan doa selamat bagi memohon ihsan daripada Allah SWT.

Sumber : Berita Harian

Via OMM

Be the first to comment on "IsraeI umum r@mpas wilayah, Agong titah Malaysia buat solat hajat & doa untuk PaIestin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*