Dip4ksa Minum Air Kncing Sendiri. Lelaki R0hingya Mnangis Dan Terus MemeIuk Pegawai lndonesia

Sekumpulan etnik R0hingya mendakwa mereka dipukvl penyeIudup serta terpksa meminum air kncing sendiri untuk terus hidup sepanjang tempoh empat bulan bergadai ny4wa di laut sebelum mereka akhirnya diselamatkan berhampiran pantai Indonesia.

Mereka yang kelihatan tidak terurus berjumlah kira-kira 100 orang dengan kebanyakannya adalah wanita dan kanak-kanak telah berkongsi  pengalaman pahit yang antara lain terp4ksa membuang m4yat ke laut.

Dua daripada mngsa terselamat itu mendkwa penyeIudup yang diupah untuk mengangkut mereka, telah bertindak memukvI sebelum meninggaIkan etnik R0hingya terbabit di laut.

Mereka kemudian diselamatkan nelayan di Indonesia, Rabu lalu, dan ditarik ke pantai oleh penduduk tempatan pada keesokannya.

” Kami begitu menderita di dalam bot itu. Mereka meny3ksa dan menced3rakan kami. Malah, salah seorang daripada kami telah m4ti.

” Pada mulanya, ada makanan tetapi apabila ia sudah habis, mereka (penyeludup) memindahkan kami ke bot lain dan membiarkan kami hanyut di lautan,”

Demikian kata-kata Rashid Ahmad, 50, kepada AFP di pusat tahanan imigresen di bandar Lhokseumawe di pantai utara Sumatera.

Seorang lagi mngsa terselamat dikenali sebagai Habibullah mendakwa beliau turut dipukvI tanpa belas kasihan.

” Mereka memukoI semua orang dengan t3ruk. Telinga saya diIukakan, selain dipukvI di kepala.” kata Habibullah

Namun, AFP tidak dapat mengesahkan secara bebas kisah mereka itu yang turut mendakwa kumpulan terbabit memulakan perjalanan pada awal tahun ini, berhampiran sebuah kem pelarian R0hingya di Bangladesh

Diselamatkan nelayan

Terdahulu hampir 100 pelarian R0hingya yang terkandas di pinggir laut Indonesia hari ini ditarik ke pantai penduduk tempatan selepas pihak berkuasa enggan membantu berikutan bimbangkan j4ngkitan COVID-19.

Difahamkan, kira-kira 94 pelarian terbabit termasuk 30 kanak-kanak yang berlayar menggunakan bot kayu ditemui rosak oleh nelayan pada minggu ini, sebelum dipintas pegawai maritim dari Pulau Sumatera yang menarik mereka ke pantai.

Namun, pihak berkuasa di bandar Lhokseumawe di pantai utara Sumatera itu enggan membenarkan kumpulan terbabit mendarat dengan alasan bimbang berlaku penyebaran COVlD-19.

Justeru, penduduk tempatan yang mar4h mengambil inisiatif sendiri melompat menaiki ke bot dipenuhi pelarian R0hingya itu dan menariknya ke pantai.

Penduduk yang berkumpul di pantai tempatan bersorak dengan tindakan itu, menurut wartawan AFP yang berada di tempat kejadian.

” Ia tindakan kemanusiaan yang sungguh murni, kami lihat budak-budak dan wanita meng4ndung terkandas di lautan,” kata seorang nelayan, Aples Kuari.

Awal hari ini, ketua polis tempatan, Eko Hartanto, berkata mereka mahu menghantar semula pelarian R0hingya yang diselamatkan nelayan tempatan itu kembali ke laut.

Bagaimanapun, pihak berkuasa bertukar pendirian selepas penduduk tempatan memb4ntah dan kumpulan pelarian itu sekarang ditempatkan di rumah penduduk.

Menurut agensi penyelamat Aceh, pelarian R0hingya itu akan diperiksa kakitangan perubatan bagi memastikan mereka bebas COVlD-19.

Sumber : Asia Kini

Be the first to comment on "Dip4ksa Minum Air Kncing Sendiri. Lelaki R0hingya Mnangis Dan Terus MemeIuk Pegawai lndonesia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*