“Dua-dua ada masaIah psikiatri” – Suami Isteri Dipenjara 27 Tahun, Der4 Anak Kandung Umur 5 Tahun Sampai M4ti

Seorang kanak-kanak berusia 5 tahun dari Singapura disahkan meningg4l dunia pada Oktober 2016 dan kedua ibu bapanya didakwa menyebabkan kem4tian dengan mend3ra anak lelaki mereka itu.

Pasangan suami isteri berusia 28 tahun itu didakwa melakukan pend3raan tersebut selama tiga bulan iaitu dengan:

  • Mengur0ng m4ngsa dalam sangkar kucing
  • Menyimb4h air panas sehingga menyebabkan dua pertiga tubuh m4ngsa meIecur
  • Menumb0k m4ngsa di bahagian muka
  • MemukuI m4ngsa dengan penyapu

Terdahulu, mereka dikenakan tudvhan yang lebih berat iaitu membunuh, yang membolehkan mereka dihukum penj4ra seumur hidup atau digantung tetapi dibebaskan oleh Hakim daripada tudvhan tersebut, lapor Media Corp.

Perbicaraan ke atas pasangan itu bermula pada November 2019 dan semalam (13 Julai) Ridzuan Mega Abdul Rahman dan isterinya, Azlin Arujunah dijatuhkan huk0man penj4ra.

Menurut laporan, Ridzuan dikenakan huk0man penj4ra 27 tahun dan 24 kali rotan manakala Azlin pula dipenjar4 27 tahun serta tambahan 12 bulan penj4ra sebagai ganti huk0man rotan yang tidak dilaksanakan ke atas wanita.

Kali terakhir mereka dihadapkan ke mahkamah adalah pada Jun lepas, di mana ketika itu mereka secara rasmi dilepaskan daripada tud0han membunvh dengan niat yang sama. Ianya berikutan pihak pendakwa yang gagal membuktikan elemen ‘niat yang sama’ dalam perbuatan mereka.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan bahawa pasangan ini enggan menampilkan saksi untuk memberikan keterangan bagi pihak mereka. Disebabkan itu, saksi tunggal yang boleh beri keterangan adalah pakar psikiatri mereka. Berikut adalah laporan ujian terhadap mereka:

Ridzuan (oleh Dr Ken Ung) : Laporan mendapati Ridzuan mengalami gangguan hiperaktif kekurangan perhatian, gangguan let0pan sekejap dan gangguan penggunaan hipnosis.

Azlin (oleh Dr Jacob Rajesh) : Laporan mendapati Azlin mengalami gangguan penyesuaian dengan mood yang tertekan.

Hukoman itu bermula dari tarikh mereka ditahan reman iaitu pada 27 Oktober 2016 bagi Azlin manakala Ridzuan pula, 24 Oktober 2016.

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "“Dua-dua ada masaIah psikiatri” – Suami Isteri Dipenjara 27 Tahun, Der4 Anak Kandung Umur 5 Tahun Sampai M4ti"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*