Guru M4ut Terj4tuh Bangunan, Ini Kata Kata Dari Bekas Menteri Pendidikan Dan Anak Arwh

Umum sedia maklum yang sekolah bakal dibuka untuk anak anak bermula hari ini.

Sementelah itu juga, para pendidik yakni guru guru rancak menyiapkan segala persiapan demi menyambut kepulangan anak murid ke sekolah.

Namun begitu, semalam kita semua dikejutkan dengan satu berita yang amat meny3dihkan.

Seorang guru yang sedang mempersiapkan persiapan akhir menjelang pembukaan semula sekolah telah terk0rban. Difahamkan guru tersebut sedang memeriksa keadaan paip di salah sebuah kelas.

Berita akan kejadi4n ini telah mendapat pelbagai reaksi dari masyarakat termasuklah bekas Menteri pendidikan, Dr Maszlee Malik.

Dalam catatannya di Facebook beliau semalam, beliau menukilkan bertapa seorang guru telah banyak berk0rban demi mendidik anak bangsa.

Lihat apa yang dikongsikan beliau di bawah

Menerima berita yang amat mem1lukan hari ini.

Ramai guru menghantar pesanan kepada saya memberitahu alm4rhum Cikgu Rosle ialah insan yang amat baik dan sangat berdedikasi.

Kepergian beliau ialah kehilangan sebentuk permata yang tak ada galang gantinya. Inilah peng0rbanan warga pendidik yang kadangkala tidak terzahir kepada masyarakat. Ada guru yang berk0rban wang ringgit, ada yang meng0rbankan masa dan tenaga.

Kerana merekalah lilin. Mereka meng0rbankan diri sendiri untuk menerangi anak bangsa kita semua.

Dalam kes3dihan ini, saya pohon kita semua mendoakan Arw4h termasuk dalam kalangan orang beriman.

T4kziah saya ucapkan kepada keluarga Allahyarham.

Berita kej4dian apa yang berlaku

Terdahulu, seorang guru di SK Bt Gajah, Tanah Merah m4ut terj4tuh dari bangunan sekolah. Arw4h Cikgu Rosli dikatakan berdiri di atas kerusi di koridor tingkat 1, buat kerja paip. Mal4ngnya kaki kerusi patah lalu beliau hilang kawalan dan terj4tuh ke bawah.

Ketua Polis Daerah Tanah Merah, Deputi Superintendan Zainuddin Md Yusuf berkata, ketika kejadian m4ngsa sedang melakukan pemeriksaan air bagi memastikan setiap sinki di dalam kelas berfungsi.

“M4ngsa dikatakan memanjat keluar dari dalam kelas ke balkoni belakang sebelum memijak kerusi plastik dan tergelinc1r j4tuh pada ketinggian tiga meter,”

Luahan dari anak sulung mngsa

Abah selalu tidur awal, namun sejak seminggu lalu, dia sanggup meluangkan masa dengan anak sehingga kami semua masuk tidur pada 12 tengah malam.

“Memang agak pelik dan tidak menyangka itu petanda abah akan meninggalkan kami buat selama-lamanya,”

Anak sulung daripada lima beradik itu berkata, kira-kira setengah jam sebelum kejadian, mngsa menghubunginya meminta dokumen persekolahan adiknya dan dia sempat ke sekolah berkenaan pada 12 tengah hari.

“Saya sampai ke sekolah dan hanya adik keluar bertemu abah untuk menyerahkan dokumen. Kami tidak sangka tidak lama kemudian, mama menghubungi saya memaklumkan kejadian men1mpa abah.

“Abah sebelum ini ada menceritakan setiap kelas di sekolahnya memasang sinki sebelum pembukaan sekolah esok dan abah memang minat bertukang.

“Walaupun kami sekeluarga masih terk3jut dengan kejadian ini, namun kami reda dengan ketentuan Allah,”

Reaksi warganet yang bersimpat1 dengan arwh

“Al-fatihah. Walaupon tak sepatutnya cikgu yang buat kerja paip tu. pihak sekolah kena upah kontraktor. Tapi memang da aj4l dia. Kem4tian yang sangat mulia demi pelajar menuntut ilmu.”

“Peng0rbanan seorang guru demi keselamatan ank didiknya…”

“Innalillahiwainnailaihirojiun. Pergi ketika berkhidmat untuk negara. Bukan bidang tugas cikgu pun untuk pasang pasang paip tapi kalau dah nama cikgu tu, semua dia nak buat demi anak2 muridnya. Semoga jasanya itu menjadi asbab untuk arw4h masuk syurga..insyaAllah.”

“Orang jarang kenang jasa guru yang banyak berk0rban untuk muridnya. Cuma tahu cari silap guru saja.”

“Saya ingat lagi usaha Dr bagi mengurangkan beb4n tugas guru masa Dr jadi Menteri Pendidikan. Dan saya bersyukur masih dapat merasai sedikit nikmat dikurangkan sedikit beb4n tugas sehingga sekarang.

Semoga usaha itu diteruskan oleh pengantinya. Hampir semua kerja seperti ini dilakukan guru bagi menurut SOP yang diminta.”

Semoga arwh ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. Buat keluarga, moga tabah dalam menghadapi dugaan ini.

Sumber Harian Metro, Pakar Diari Hati, Dr Maszlee Malik

Be the first to comment on "Guru M4ut Terj4tuh Bangunan, Ini Kata Kata Dari Bekas Menteri Pendidikan Dan Anak Arwh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*