Pusat Ku4rantin Dan Raw@tan C0VlD-19 Sedia Diaktifkan Semula

Kota Tinggi: Kementerian Kesihatan (KKM) bersiap-siaga mengaktifkan semula semua Pusat Kuar4ntin dan Raw4tan C0VlD-19 di seluruh negara jika k3s aktif terus mencatat peningkatan.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, ia akan membabitkan 36 pusat kuar4ntin dengan kapasiti 3,467 katil.

Katanya, antara fasiliti yang dijadikan pusat kuarantin dan raw4tan ialah Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM) di seluruh negara, selain di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) untuk pesakit di Lembah Klang.

“Sekiranya ada pertambahan k3s aktif yang drastik, kementerian akan berbincang dengan ILKKM seluruh negara untuk membuka semula Pusat Kuar4ntin dan Raw@tan C0VlD-19 bagi menempatkan pes4kit ber1siko rendah.

“Setakat ini, 36 ILKKM bersedia diaktifkan kerana persediaan sudah dibuat berikutan pengalaman kita ketika gelombang pertama dan kedua.

“Kita juga ada 118 h0spital di seluruh negara dengan 40 daripadanya dijadikan h0spital C0VlD-19. Baki h0spital berkenaan akan turut dijadikan Pusat Ku4rantin dan Raw4tan jika angka melonjak luar biasa, ” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis penutup sesi Town Hall Pembudayaan Norma Bahari Dalam Komuniti Bagi Mencegah PenuIaran C0VlD-19 di Desaru di sini, hari ini.

Sumber: HM

Be the first to comment on "Pusat Ku4rantin Dan Raw@tan C0VlD-19 Sedia Diaktifkan Semula"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*