Simpan Duit Sejak Tadika, Bud@k 10 Tahun Bangga Tunai Ibadah K0rban Guna Duit Tabung

Ibadah k0rban bukan sahaja boleh dilakukan oleh individu Muslim yang telah dewasa, namun ia juga boleh dilakukan kan@k². Begitulah seperti yang dilakukan oleh kan@k² perempuan berusia 8 tahun yang bernama Hanifa Insani ini.

Kan@k² yang masih bersek0lah di sebuah Madrasah di SoIok, Sumatera Barat, menyertai ibadah k0rban pada Hari Raya Aidil Adha dengan menggunakan duit tabung miliknya.

Menabung selama 3 tahun

Memetik lap0ran p0rtal Antara News, sejak tadika lagi kanak-kanak itu sudah mengumpul duit selama 3 tahun untuk menunaikan ibadah k0rban.

Malah, setiap hari dia akan menyimpan semua duit raya yang diterimanya sewaktu Hari Raya Aidilfitri.

Selain itu, kanak-kanak itu juga rajin “bekerja” mengupas bawang sebanyak 15kg setiap hari di sebuah kedai menjual bawang dan upah yang diperolehi setiap hari akan dimasukkan ke dalam tabung ‘k0rban’.

“Dia tidak terlalu suka bermain. Malah mengisi waktunya dengan bekerja mengupas bawang yang ada di sini, lalu upahnya dimasukkan ke dalam tabung,” kata ibu Hani, Roza Linda.

Berjaya k0rban seek0r Iembu.

Setelah duit yang dikumpulnya cukup, Hani ditemani kedua ibu bapanya menyerahkan duit tersebut kepada panitia k0rban di sebuah masjid berdekatan.

Biarpun Hani tidak diwajibkan menunaikan ibadah k0rban kerana usianya yang masih muda, dia tetap nekad ingin meIakukannya.

Berkat kegigihannya, dia berjaya ‘berk0rban’ seek0r Iembu dan dag!ng k0rban tersebut telah diserahkan kepada ahli keluarga dan jiran tetanggan di kawasan perumahannya.

Sumber: IndozoneAntara News

Via borakdaily.

Be the first to comment on "Simpan Duit Sejak Tadika, Bud@k 10 Tahun Bangga Tunai Ibadah K0rban Guna Duit Tabung"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*