Alhamdullilah, KWSP Umum Kmudahan Dan Pngeluaran Baru Tak Lama Lagi

Petaling Jaya – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP akan melancarkan kemudahan i-Sayang pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Pengerusi Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela 2.0 peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

Satu lagi kemudahan dana persaraan yang akan dilancarkan ialah i-Lindung, yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyaklt kritlkal melalui platform KWSP.

Ministry of Finance Strategic Investment Division Secretary Datuk Ahmad Badri Mohd Zahir at the ASEAN Microfinance Conference at Kuala Lumpur

“Inisiatif lain yang kami tinjau termasuk pendekatan berperingkat ke arah mewajibkan perlindungan KWSP yang sah kepada pekerja sektor tidak formal bukan pertanian.

“Kami juga akan menyokong skim caruman lebihan sukarela yang mana ahli-ahli boleh memksa majikan untuk menngkatkan caruman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun,” katanya ketika berucap di majlis perasmian Persidangan Kesejahteraan Sosi4l Antarabangsa ISWC 2021 yang diadakan secara maya dan fizikal hari ini.

Persidangan yang berlangsung selama dua hari itu dirasmikan oleh Perdna Mnteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Mengenai persidangan itu, Ahmad Badri berkata ISWC tahun ini bertujuan untuk mengetengahkan pelbagai aspek isv ketaksamaan global.

“Bersama-sama, kami percaya bahawa rangka kerja perlindungan sosi4l yang lebih baik boleh membntu kami dalam meminimumkan, jika tidak membasmi, kesan neg4tifnya kepada manusia,” kata beliau.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dalam ucapan awalnya berkata antara perkara yang paling membimbangkan aklbat daripada pandemlk ini ialah peningkatan isv ketaksamaan.

“Isv ketaksamaan ini telah wujud awal sebelum berlakunya pandemlk. Walaupun banyak negara telah cuba mengurangkan impk C0VlD 19 dengan menggerakkan pelbagai sumber secara intensif dan berjangka pendek, usaha-usaha ini hanyalah untuk sementara waktu dan tidak memberikan penyelesaian jangka panjang yang berupaya memelihara hyat dan kehidupan masyarakat.

“Oleh itu, ISWC tahun ini telah dinaik taraf, menyaksikan para penganjur yang merupakan kuasa- kuasa berpengaruh dalam negara, telah berkumpul bersama-sama barisan penceramah yang ternama bagi menyelami isv-isv berkaitan ketaksamaan, termasuk dari aspek ekonomi, penjagaan kesihatan, dan pendidikan,” tambah Amir Hamzah.

ISWC 2021 ini dianjurkan secara bersama oleh KWSP, Kementerian Kewangan, Unit Penyelarasan Pelaksanaan di bawah Jabatan Perdna Mnteri dan Persatuan Keselamatan Soslal Antarabangsa ISSA.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dijadual menutup persidangan ini esok.

Kredit : Astro via om

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Alhamdullilah, KWSP Umum Kmudahan Dan Pngeluaran Baru Tak Lama Lagi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*