[VIDEO] Rem4ja mohon maaf, cuba Curl tabung masjid sebab nak beli ubat atuk Saklt.

K3s seorang remaja berusia 19 tahun yang mengaku bersIah cuba mencvri tabung masjid dan disor0kkan ke bilik mandi jenzah masih hngat diperbualkan.

Mana tidaknya, video remja tersebut yang dimandikan seperti jenzah oleh jemaah masjid telah tvIar di media s0siaI dan mendapat re4ksi yang pelbagai daripada netlzen.

DijeI 10 hari dan d3nda RM4,000..

 

 

Hari ini, menerusi lap0ran dari Bernama, rem4ja tersebut telah dijatvhkan hukvman penj4ra 10 hari dengan dnda sebanyak RM4,000 oleh Mahkmah Majlstret Selayang selepas tertudvh mengaku bersaIah meIakukan perkara itu di Masjid Al Islahiah, Kuang, Rawang pada 8 Januari 2022 jam 11.58 malam.

Majistret, Nik Mohd Fadli turut meneg0r tindakan tertudvh yang cuba mencvri tabung masjid kerana ia perbuatan yang saIah.

Nak beli ubt atuk yang saklt.

Walau bagaimanapun, pegvam kepada pemuda tersebut, Azman Abdullah telah tampil memohon hukvman berbentuk pengajaran kepadanya dengan aIasan kesaIahan berkenaan adalah kali pertama dilakukan dan anak gu4mnya yang juga sudah insaf.

Tertudvh juga memohon maaf kepada pihak masjid serta mahkmah atas tind4kan yang diIakukan. Tambahnya, dia berbuat demikian kerana mahu membeli ubat buat datuknya yang berusia 70 dan menghid4p peny4kit kenclng manis. Dia turut  menjelaskan sudah meminta bntuan dari beberapa orang namun, mereka juga tidak dapat membantu.

“Anak gu4m saya memohon maaf kepada
mahk4mah dan pihak masjid. Alasan dia (cuba mencvri) kerana dia perlukan duit untuk membeli ubat datuknya yang menghidap penykit kenclng manis. Dia cuba meminta kepada orang tetapi mereka tidak boleh tolong.”
“Anak gu4m saya merupakan anak sulung daripada tiga adik-beradik dan ibu bapanya telah bercer4i sejak dia berusia lapan tahun. Dia tinggal bersama datuknya berusia 70-an dan kehidupan mereka bukan senang. Makan dan minum juga daripada sedekah jiran-jiran,” kata Azman yang merupakan pegu4m pro bono (tanpa bayaran atau sukarela).

Menerusi makluman dari Bernama lagi, sebelum ini siak masjid berkenaan mendapati tabung masjid hil4ng dan memer!ksa rakaman video tertutup (CCTV) sebelum memaklumkan kepada ahli jawatankuasa masjid.

Mereka mengesyki svspek merupakan orang yang tinggal di sekitar masjid sebelum mereka membuat r0ndaan dan menemui lndividu yang sama seperti dalam CCTV.

Ketika dihampiri dan ditanya tentang perkara tersebut, rem4ja berkenaan mengaku dan pihak masjid segera menangkp sebelum menghubungi pihak p0lis.

Video tvIar di media soslaI.

Terdahulu, rakaman video jemaah masjid memandikan seorang remaja seperti jenzah tvIar di media soslal. Dia telah dilumurkan dengan kapur barus sebelum dicuc0r dengan air paip oleh ahli jemaah masjid sehingga mendapat pelbagai maklum balas daripada netlzen.

Sumber: Bernama, Kredit

 

foto: Bernama (Nur Aimidiyana Zuher)

 

 

Via omm.

Be the first to comment on "[VIDEO] Rem4ja mohon maaf, cuba Curl tabung masjid sebab nak beli ubat atuk Saklt."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*